8 december
Astronomiska nyheter  2015
 


 
Catalinas komet (C/2013 US10)

Catalinas
                     komet
Månen, nere till vänster, Venus, i mitten till höge. Catalina ligger ovanför till vänster om Venus och bildar en liksidig triangel med Venus och månen . Klicka på bilden för en förstoring. Även i den uppförstorade 2s-exponeringen är kometen nätt och jämnt synlig vilket illustrerar att den inte utgör något lätt objekt för blotta ögat. Notera också det s.k. jordskenet hos månen. Skäran, som lyser av direkt infallande solljus, är överexponerad, medan den del som inte är direkt belyst ändå är synlig p.g.a. reflekterat ljus från jorden, Två ljusreflexer syns på varsin sida om masten.   Bild:  astronomi.nu

En ny gruppering av himmelsobjekt kan just nu beskådas i gryningen.
Månskäran har passerat Venus, som fortsatt lyser starkt i gryningen.
En ny gäst i form av Catalinas komet (C/2013 US10) befinner sig i dessa dagar några grader ovanför Venus och utgör ett lämpligt fältkikarobjekt.

Kometen upptäcktes i den s.k. Catalina-genommönstringen (Catalina Sky Survey) vilket har givit kometen dess namn. Eftersom genommönstringen syftar till att upptäcka astreroider och kometer, speciellt objekt som kommer i närheten av jorden, så har bl.a. ett antal kometer redan upptäckts. Av den anledningen är inte "Catalinas komet" unikt, utan man får även notera den officiella beteckningen (i detta fall C/2013 US10) för att skilja de olika objekten från varandra.

Catalina rör sig högre upp på himlen under vintern och blir på detta sätt lättare att observera. Å andra sidan blir den svagare i.o.m. att den kommer längre från solen. I mitten av januari kommer den som närmast jorden. Vill du se just denna komet måste du observera C/2013 US10 den närmaste tiden. Kometen kommer från Oorts moln, som utgör ytterdelarna av vårt solsystem, och den är efter att ha rundat solen i november på väg ut igen, eventuellt ut ur solsystemet.

Den som är bekant med stjärnhimlen kan orientera sig fram med nedanstående karta (länk).

Karta  (Sky & Telescope)  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2015.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.