26 september
Astronomiska nyheter  2015
 


 
Månförmörkelse tidigt 28/9

Under natten mellan söndag och måndag inträffar en total månförmörkelse som är synlig i Sverige  Månen går in i kärnskuggan strax efter kl. 3 och går ut kl. 6:27. Mellan 4:11 och 5:23 är hela månen i kärnskuggan, vilket brukar resultera i en rödaktig färgton. Under förloppet rör sig månen från sydväst till väst. Vid tretiden är månen drygt 20 grader ovanför horisonten och i slutet av förmörkelsen endast några grader (delvis beroende av var man är i landet). Det gäller följaktligen att ha fri horisont åt väster.

Denna gång sammanfaller tidpunkten för när månen är närmast i sin bana med förmörkelsen, vilket betyder att månen är skenbart större än vanligt. Frågan är dock om man märker av detta; möjligen kan en rutinerad observatör ha en bild av månens "medelstorlek" i huvudet. Dessvärre finns en psykologisk effekt som gör att vi, även när månen inte ligger speciellt nära, uppfattar månen som större när den ligger nära horisonten.

Före månens förflyttning in i kärnskuggan och efter förflyttningen ut ur kärnskuggan, ligger den en knapp timme i den s.k. halvskuggan, men det är knappt märkbart för blotta ögat.

Nästa totala månförmörkelse synlig i Sverige inträffar 2018. Det är alltså läge att passa på nu.

Sky & Telescope
Populär astronomi
 


  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2015.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.