12 augusti
Astronomiska nyheter  2015
 


 
Meteorsvärmen Perseiderna


Meteor
        En "spontan" meteor i Karlavagnen.                                                  Bild: astronomi.nuNu är det dags för årets Perseider. Meteorsvärmen Perseiderna kan vid klart väder beskådas i dessa dagar. Du behöver ingen speciell utrustning och du kan i stort sätt kika i vilken riktning som helst på himlen. Den s.k. radianten, d.v.s. den punkt som meteorerna ser ut att komma ifrån, ligger i stjärnbilden Perseus, som befinner sig i NO under kvällen och i SO under morgonen. Eftersom meteorerna sprider sig över himlen är det inte kritiskt att man har fri sikt i Perseus riktning.

Det bästa är troligen att vara ute när det är som mörkast och kika i den riktning där himlen är som mörkast. Man bör förstås undvika starka artificiella ljuskällor (gatlyktor o.likn.). Se till att ha tillräckligt varma kläder för att kunna stå ute en stund. Ju längre tid du är ute, desto större chans att se meteorer.

Det är alltid svårt att göra prognoser, men under gynnsamma förhållanden kan man få se en meteor i minuten. I år har vi också fördelen att månen nästan är ny ("osynlig"), varför himlen blir mörkare av den anledningen. Bortsett från att vädret spelar in, så beräknas de bästa chanserna (flest meteorer) vara under natten 12-13 augusti. Om man inte har möjlighet att observera denna natt kan det dock vara värt att göra ett försök någon av de närmast följande nätterna.

Meteorer kan beskrivas som dammkorn som kolliderar med jordens atmosfär och därför "brinner upp". Perseiderna är lämningar efter Swift-Tuttles komet.


Perseiderna hos Sky & Telescope
Perseiderna hos Populär astronomi
 


  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2015.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.