27 november
Astronomiska nyheter  2013
 


 
ISONs komet rundar solen


ISONs komet
Bild:  Hubble heritage
ISONs komet enligt rymdteleskopet Hubble.

Väntan på ISONs komet är över, men finns det något att se?
Kometen upptäcktes för drygt ett år sedan vid International Scientific Optical Network (ISON), som också har givit kometen dess namn. Den officiella beteckningen är C/2012 S1; denna komet är inte den enda som har upptäckts från ett observatorium i nätverket.
Kometen har i delar av media beskrivits som "århundradets komet", medan kometforskare har varit mer försiktiga i sina uttalanden. ISONs komet är en s.k. solstrykare, vilket betyder att den har en bana som för den mycket nära solen. Det medför en betydande risk att kometen slits sönder när den passerar solen.

ISON har nu kommit in i synfältet för satelliten SOHO. Kometen kan beskådas i bl.a. denna bild.

Fler bilder och animeringar.

I vilken riktning skall jag kika?  Mot väster efter solnedgången.
När skall jag kika?  Just nu syns inte kometen, eftersom den rundar solen, men i början av december kommer kometen att bli synlig, om den har "överlevt" solpassagen..
Vad behöver jag för utrustning?  Det beror av kometens tillstånd efter rundningen av solen. En fältkikare kan komma till användning.

Vad är en komet?  Kometer beskrivs ofta som "smutsiga snöbollar", för att beskriva att de innehåller (vatten)is, men även stenmaterial och andra ämnen. Bland kometerna finns de s.k. kortperiodiska, som förhållandevis ofta återkommer till de inre delarna av solsystemet. Den mest kända är antagligen Halleys komet, som har en omloppstid av 76 år och senast "besökte" oss under 1986.  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2013.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.