4 juni
Astronomiska nyheter  2012
 


 
Venuspassage 6/6
-  för sista gången detta sekel

Natten mellan tisdag och onsdag inträffar århundradets sista Venuspassage.Vad är då detta? Jo, vid två tillfällen med åtta års mellanrum passerar planeten Venus framför solskivan. Senaste passagen var 2004 och nu är det dags för den andra i paret.Tiden till nästa par är dessvärre drygt hundra år, varför detta är sista chansen för de flesta av oss.

Som alltid gäller det att skydda ögonen vid observationer av solen! Antingen använder man "glasögon" avsedda för solobservationer eller också kan man riskfritt projicera bilden av solen på en vit skärm.

Astronomi.nu:
                  Venuspassagen 2004
Så här såg det ut 2004, genom ett 20cm-teleskop med godkänt solfilter. Bilden är tagen med en enkel digitalkamera, handhållen bakom okularet. Venus syns i nederkanten av solskivan.
© astronomi.nu 2004

Passagen börjar strax efter midnatt ("svensk sommartid"), men då är solen under horisonten sett från de flesta platser. Undantagen finns förstås i norra Sverige, men väderprognosen för en plats som Abisko är inte den bästa, även om prognoser har slagit fel förr. Här har man annars möjlighet att följa hela förloppet. Längre söderut går solen upp efter att passagen har påbörjats; se länk nedan för närmare information.

Tider m.m. hos stjärnhimlen.se
NASA
Populär astronomi
yr.no

Säker solobservation med teleskop   Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2012.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.