8 januari
Astronomiska nyheter  2009
 


 
AlbaNovateleskopet invigs


AlbaNovateleskopet

AlbaNovateleskopet.
  Bild: astronomi.nu

Observation

Rapports reporter observerar.

Månen

Månen, fotograferad under Rapports besök i kupolen.
Bild:  Alexis BrandekerIdag invigs AlbaNovateleskopet vid AlbaNova universitetscentrum i Stockholm. Teleskopet har en spegeldiameter på 1 meter och brännvidden är 11 meter.

Vilka står bakom?
Teleskopet är ett samarbetsprojekt mellan Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet (SU) och forskargruppen i kemisk fysik vid Institutionen för tillämpad fysik, KTH. Enkelt uttryckt kommer teleskopet att användas av SU:s astronomer under dygnets mörka timmar och av KTH:s miljöfysiker under dagtid.

Vad skall teleskopet användas till?
Inom astronomisk forskning skall teleskopet främst användas för utveckling av instrument, såsom kameror, som sedan kan skeppas till andra teleskop som svenska astronomer använder. Bland dessa märks det nordiska optiska teleskopet (NOT) på La Palma och ESO:s teleskop i Chile. Utbildning av nya astronomer är också viktig och visningar för allmänheten kommer att börja under senvintern.

Miljöfysikerna kan använda AlbaNova-
teleskopet både för att göra lokala undersökningar av luftföroreningar, men också för studier av det så viktiga ozonskiktet.

Visningar för allmänheten
Med början i februari kommer allmänheten kunna boka in sig för visningar. En visning innefattar ett föredrag om något spännande inom astronomi, samt ett besök i kupolen där teleskopet finns. Om vädret tillåter kommer man även att få kika genom teleskopet.


Mer information kommer att anslås under astronomiinstitutionens hemsida (www.astro.su.se).


  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2009.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.