13 november
Astronomiska nyheter 2006 

Leoniderna 2006

Leoniderna tillhör de mest kända meteorsvärmarna. I mitten av november varje år kan man vid klart väder avnjuta denna meteorsvärm. Skådespelet kan dock variera mellan enstaka meteorer till s.k. stormar, beroende av om   vi har ett "bra" eller "mindre bra" år. 

Vad är en meteorsvärm? Meteorer är gruskorn som när de kolliderar med jorden kan sägas brinna upp i atmosfären. Vi observerar då detta som meteorer ("stjärnfall"). I leonidernas fall är gruskornen lämningar efter Tempel-Tuttles komet.

Vad menas med ett "bra" år? Om vi kan se många meteorer brukar man tycka att det är ett bra år för Leoniderna. Hur många vi kan se beror av hur väl jorden träffar ett av de moln med gruskorn som Tempel-Tuttles komet har lämnat efter sig. Man förväntar sig ingen "storm" i år, men ändå litet fler än de senaste åren.

Åt vilket håll skall jag kika?
Lejonet återfinns i söder på söndag morgon. Maximum är beräknat till kl 5:45. Observera dock att man inte måste titta precis mot Lejonet för att få se meteorer. Den s.k. radianten, från vilka meteorerna ser ut att komma, ligger i Lejonet, men meteorerna sprids ofta över stora delar av himlen. Man kan också kika efter meteorer vid andra tidpunkter samma natt, samt under nätterna kring 18-19 november.

Karta  (41 kB;  Lejonet markerat i blått. Saturnus vid röda pilen)
Stockholms observatorium
Armaghs observatorium   
Gary Kronks hemsida

  

 
         

 
  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter   Arkiv       Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2006.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.