10 augusti  Astronomiska nyheter 2006 

Meteorsvärmen Perseiderna har maximum omkring den 12-13 augusti!

De närmaste dagarna har meteorsvärmen Perseiderna sitt maximum, men det kan vara värt att kika efter meteorer även nätterna före och efter den 12, eftersom skuren är utdragen i tiden. En meteorsvärm är en skur av meteorer, ibland kallade stjärnfall, som ser ut att komma från en punkt på himlen. Punkten kallas för radiant. Den stjärnbild i vilken radianten befinner sig ger svärmen dess namn.

Vad är meteorer?
Meteorer har inget med stjärnor att göra, varför den ålderdomliga benämningen stjärnfall är missvisande. I själva verket är meteorer gruskorn som finns i vårt solsystem; när ett gruskorn eller en liten sten kolliderar med jorden så "brinner den upp" i atmosfären och vi ser händelsen som en meteor. Kometer kan efterlämna moln av grus i sin bana och om jorden korsar molnet så uppstår ofta meteorsvärmar. I fallet med Perseiderna så är de rester efter Swift-Tuttles komet och i bästa fall kan man se hundratals meteorer per timme, även om knappt hundra per timme är en vanligare siffra. 

Var hittar jag Perseus?    
Kl 22:30 ligger Perseus några tiotal grader över horisonten i nordost (höjden över horisonten varierar beroende av var i landet man befinner sig). Under natten klättrar den allt högre upp på himlen. Framåt kl 4 återfinns Perseus i högt i öster, ganska nära zenit (punkten rakt ovanför dig). Även om radianten ligger i stjärnbilden Perseus så kommer meteorerna att sprida sig över en stor del av himlen.

Karta    (jpeg,  29 kB)

Länkar:
   Perseiderna 2006     (NASA)

   Perseiderna 2006     (space.com)
   Kometer och meteorider    (Onsala rymdobservatorium)
   Avancerade observationer     (The International Meteor Organization)
   Allmänna fakta     (The Nine Planets)
   Bild och allmänna fakta     (Gary W. Kronk)
   Meteorskurar     (Coleopters universum)
   Perseiderna 2004     (Armagh Observatory)

 
         

 
  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter   Arkiv       Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2006.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.