23 mars
Astronomiska nyheter  2005
 
Exoplanet (enligt konstnär)
 
Bild:  Konstnärlig tolkning av planet i bana kring stjärna.
NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC)


 
Ny metod för att upptäcka planeter utanför solsystemet
Rymdteleskopet Spitzer har i infrarött ljus (värmestrålning) kunnat detektera hur två planeter förmörkas av sina respektive stjärnor.

Det är känt sedan tidigare att dessa två stjärnor
har planeter kring sig. Respektive planet går i ett banplan som ligger i vår synlinje, vilket gör att man kan mäta en liten minskning i stjärnans ljusstyrka när planeten passerar framför stjärnan från oss sett. Det blir då en sorts förmörkelse. Det man kan mäta med denna metod är följaktligen endast en minskning i stjärnans ljus, dvs man mäter ingenting direkt från planeten.

Med den nya metoden har man först mätt det totala ljuset, vilket är stjärnans och planetens strålning tillsammans, i infrarött. I det infraröda våglängdsområdet strålar även planeten och kontrasten mellan stjärnan och planeten är bättre än den är i t ex synligt ljus. När planeten sedan passerar bakom stjärnan så detekteras endast stjärnans ljus, varför den totala ljusmängden minskar. Skillnaden i denna metod är att man mäter ett bidrag från planeten och inte bara en minskning i stjärnljuset.

Fler upptäckter lär följa.......
 
Allmänt
Om mätningarna                (NASA)

Spitzerteleskopets hemsida   (CalTech)  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Länkar  

 
 
 Nyheter         Arkiv         Om astronomi.nu       Om vetenskap       Länkar

© astronomi.nu 2000-2005.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.