Astronomiska bilder astronomi.nu Astronomiska objekt

 

 
 
Nyhetsrubrik
 

Meteorsvärmen Perseiderna morgonen den 13 augusti!

Under natten/morgonen den 13 augusti har meteorsvärmen Perseiderna sitt maximum, men det kan vara värt att kika efter meteorer även nätterna före och efter den 13, eftersom skuren är utdragen i tiden. En meteorsvärm är en skur av meteorer, ibland kallade stjärnfall, som ser ut att komma från en punkt på himlen. Punkten kallas för radiant. Den stjärnbild i vilken radianten befinner sig ger svärmen dess namn.

Denna gång kommer månen att störa med sitt sken. För att behålla din mörkersyn så bör du undvika att kika mot månen.

Vad är meteorrer?
Meteorer har inget med stjärnor att göra, varför den ålderdomliga benämningen stjärnfall är missvisande. I själva verket är meteorer gruskorn som finns i vårt solsystem; när ett gruskorn eller en liten sten kolliderar med jorden så "brinner den upp" i atmosfären och vi ser händelsen som en meteor. Kometer kan efterlämna moln av grus i sin bana och om jorden korsar molnet så uppstår ofta meteorsvärmar. I fallet med Perseiderna så är de rester efter Swift-Tuttles komet och i bästa fall kan man se hundratals meteorer per timme, även om knappt hundra per timme är en vanligare siffra. 

Var hittar jag Perseus?    
Kl 22:30 ligger Perseus några tiotal grader över horisonten i nordost (höjden över horisonten varierar beroende av var i landet man befinner sig). Under natten klättrar den allt högre upp på himlen. Framåt kl 4 återfinns Perseus i högt i öster, ganska nära zenit. Även om radianten ligger i stjärnbilden Perseus så kommer meteorerna att sprida sig över en stor del av himlen.

Länkar:
   Perseiderna 2003     (Armagh Observatory)
   Perseiderna 2003     (NASA)
   Perseiderna 2003     (space.com)
   Kometer och meteorider    (Onsala rymdobservatorium)
   Avancerade observationer     (The International Meteor Organization)
   Allmänna fakta     (The Nine Planets)
   Meteorskurar     (Coleopters universum)

 
         

 
  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Böcker om astronomi  

 
 
 Nyheter   Arkiv       Om astronomi.nu       Om vetenskap       Böcker

© astronomi.nu 2003.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.