Astronomiska bilder astronomi.nu Astronomiska objekt

 

 
 
Nyhetsrubrik
 

Gammablixtar sammankopplade med supernovor

Man har sedan en tid antagit att det finns en koppling mellan s k gammablixtar (GRB, gamma ray bursts) och supernovor. Gammablixtar, som tillhör det mest energirika som finns i universum, strålar mer under en sekund än vad solen gör under hela sin livstid av tio miljarder år! Man har dock haft svårt att få tydliga tecken på vad som är den bakomliggande orsaken till dessa gammablixtar.
GRB-bild
Mer känt är att massiva stjärnor i slutfasen av sina liv exploderar som s k supernovor. Dessa utbrott är också väldigt energirika. Under ledning av Jesper Sollerman vid Stockholms observatorium har en grupp astronomer utfört och analyserat nya observationer med Very Large Telescope i Chile som visar att gammablixten från 29 mars 2003 visar spår av en supernovaexplosion. Det skulle betyda att supernovautbrott är sammankopplade med de tidigare oförklarade gammablixtarna, åtminstone i detta fall.

Läs mer


Fotnot: Det finns olika typer av supernovor, som antagligen har olika utbrottsmekanismer. Bakgrunden till utbrottet i den supernovatyp som omnämns ovan är att stjärnans centrala delar kollapsar pga gravitationen ("tyngdkraften").
 
         

 
  Arkiv Om astronomi.nu Om vetenskap Böcker om astronomi  

 
 
 Veckans nyhet   Arkiv       Om astronomi.nu       Om vetenskap       Böcker

© astronomi.nu 2003.
Materialet får återges under förutsättning att källan (www.astronomi.nu) anges.